Течни торове

Течни торове – какви са техните предимства?

Течният тор се отнася до всякакъв вид течен разтвор, който се предоставя на растенията като допълнително съдържание на хранителни вещества. Течните торове са в състояние да осигурят на растенията веществата, от които се нуждаят, за да оцелеят, чрез няколко различни метода на доставяне. Можете да напръскате течните торове върху листата или да ги поставите в почвата, което ще доведе до абсорбиране на течните торове от корените на растението. Течните торове могат да бъдат използвани както за подхранване на отделни растения така и като решение осигуряващо зона за отглеждане на множество култури. Течните торове могат да бъдат нанесени лесно в голяма област, за да помогнат на растенията да оцелеят, да бъдат по-здрави и издръжливи на различните странични фактори.

Виж повече

Защо е важен изборът на течни торове?

Течни торове 1

Течни торове – правилен избор за вашите растения

Изборът на правилните течни торове за вашите растения е важен, защото ако е неправилен, може да ги увреди или дори ги убие. NPK балансът означава азот, фосфор и калиеви хранителни вещества, които вашите растителни площи трябва да притежават еднакво разпределени за да бъде гарантирана здравината им.​

Избор на вашите идеални течни торове

Преди да изберете течни торове, които смятате, че биха били подходящ за вашите растения, важно е да разберете, че трябва да се използват различни опции за различни зони на отглеждане и растения. Най-важното нещо, което трябва да разгледате, е NPK балансът на течните торове. Всяко растение изисква различна концентрация на NPK хранителни вещества, което трябва да имате предвид, преди да започнете да използвате течни торове.

 • Азот – той е елемент, който е много полезен за растежа на растението. Неговото съдържание в течните торове насърчава главно растежа на листата. Когато растението не получава достатъчно азот, зеленият цвят ще започне да се променя което ще доведе до повяхване. Азотът се счита за много разтворим, което означава, че веществото може да се измие от почвата ви в случай, че прекалите с поливането на растенията след употреба на течни торове.
 • Фосфор – той е друг важен химичен елемент съдържащ се в течните торове, повечето растения се нуждаят от достатъчно количество, за да оцелеят. Благодарение на фосфорът течните торове укрепват кореновата система. Въпреки че е рядкост растенията да имат дефицит на фосфор, този проблем може да възникне след проливни дъждове.
 • Калий – този елемент е друго основно хранително вещество съдържащо се в течните торове, което е необходимо за контрола на усвояването на вода, както и за процеса на фотосинтеза. Тъй като растенията трябва да използват фотосинтеза, за да превърнат слънчевата светлина в храна и гориво, важно е всяко растение да получава необходимото количество калий.
 • PH нива – когато търсите идеалните течни торове за вашите растения, важно е нивата на pH на тора да са правилни. Причината, поради която течните торове трябва да имат определено ниво на рН, е, че почвата вече ще има свое собствено рН. В случай, че нивата на pH на течните торове са значително различни от нивата на почвата, това може да доведе до промяна на нивата на pH в почвата, след като бъде приложен.

Основни видове течни торове

Течни торове 2

Течни торове – разнообразие от видове от Organic Solutions

Има две основни форми на течни торове, които включват минерални торове и органични торове. Различните растения изискват различни хранителни вещества.

 • Минералните торове се обработват с химикали, което гарантира, че тези течни торове са в състояние да осигурят на растенията необходимите количества подхранващи вещества.
 • Органичните торове се правят директно от животински тор, растителни остатъци или подобни естествени източници. Въпреки това, количествата хранителни вещества може да не са толкова точни, колкото бихте искали, когато решите да използвате органичен течен тор.

Ако растенията, които отглеждате, изискват точна концентрация на хранителни вещества, може да искате да използвате минерални течни торове. От друга страна, органичните течни торове са чудесни за околната среда и ще осигурят подобни резултати за растежа и здравето на вашите растения.

5 изключителни предимства от използването на течни торове за вашите култури

Торовете играят основна роля в производителността на земеделието и следователно отговарят на изискванията за потребление на хората в световен мащаб. Без торове щяхме да сме изправени пред огромен недостиг в световен мащаб, с катастрофални последици както за човешкото оцеляване, така и за световната икономика. Въпреки това, не всички торове са създадени еднакви или за една и съща цел. Ефикасността на усилията за подхранване на растенията също зависи от използването на най-добрите продукти за съответните условия в точното време – и прилагането им по правилния начин. Това е една от причините толкова много фермери да предпочитат използването на течни торове. Течните торове предлагат множество предимства, които ви помагат да подхранвате правилно растенията всеки път.

Ето пет страхотни причини, поради които трябва да използвате и течни торове:

 • Лесно приложение – поради твърдия характер на гранулираните вариации, често се случва те да бъдат изпуснати в полета по неравномерен начин. По-лесно е течните торове да се разпределят правилно и тъй като попиват в почвата, течните торове се разпространяват по-равномерно, като се гарантира, че всички участъци от полето получават еднакви хранителни вещества.
 • По-бързо действие – фактът, че течните торове незабавно попиват в почвата, осигурява още едно предимство: осигуряват на растенията по-бърз достъп до хранителни вещества. Това прави течните торове  особено подходящи за използване в началото на вегетационния период за подпомагане на образуването на корени.
 • По-малка загуба на хранителни вещества – вече Ви обяснихме, че азотът играе важна роля като хранително вещество. Изчислено е, че течните торове са склонни да губят не повече от 10% азот, което гарантира, че получавате желаният резултат.
 • Лесно боравене – за да поставите течни торове не е необходимо тежко оборудване и може да се прилагат с помощта на напоителната система. Това също улеснява прилагането на правилната концентрация течни торове.
  Течни торове 3

  Течни торове – ползи

 • По-лесно за съхранение – тъй като течните торове се съхраняват в концентрирана форма в запечатани контейнери, има по-малко предизвикателства, свързани с процеса на съхранение. Течните торове заемат по-малко място, не са особено е чувствителни към сезонни фактори и околната среда, течните торове представляват много по-малък риск от пожар в сравнение с традиционните торове.

За да научите повече за употребата и предимствата на течните торове, свържете се с екипа на Organic Solutions. Като комбинираме нашите експертни познания с продуктова гама от иновативни решения за подхранване на растенията, нашата цел е да помогнем на всеки наш клиент за оптималното развитие на техните култури. Посетете сайтът ни още сега!

Течни торове – какви са техните предимства?

Защо е важен изборът на течни торове?

Избор на вашите идеални течни торове

Основни видове течни торове

5 изключителни предимства от използването на течни торове за вашите култури

 

 • Течни торове 1
  Течни торове | Разгледайте при нас!

Течни торове продукти

Показване на 3 резултата