Аериране

Защо аерирането помага на тревните площи?

Аериране 1

Аериране на тревни площи – какво представлява

Простите, редовни задачи за поддръжка допринасят много за създаването на по-гъста и по-здрава морава. Но работните процеси, които обикновено се запазват за веднъж годишно, могат да играят значителна роля в подкрепа на по-малки стъпки, предприети през месеците, като аерирането. За много хора аерирането на тревни площи за облекчаване на уплътняването на почвата и подобряване на растежа на тревата е редовна годишна задача.​

Аериране – спасението на вашите тревни площи

Тревните корени се нуждаят от въздух, вода и хранителни вещества, за да растат плътни, дълбоки и силни. Когато почвата се уплътни, дори леко, тя възпрепятства потока на основните вещества, които поддържат по-дебел и по-здрав растежа на трева. Слой уплътнена почва с дебелина само три до четири сантиметра може да причини значителни промени в здравето и красотата на вашата морава. Аерирането създава дупки в почвата, за да облекчи уплътняването, така че въздухът, водата и хранителните вещества да могат да достигнат до корените на тревата. Основните нужди на тревните площи биват възпрепятствани от уплътнената почва, което води до стресови ситуации, водещи до загубата на здравия наситен цвят. Тревите постепенно изтъняват и в крайна сметка изчезват напълно, поради липсата на кислород, вода и хранителни вещества, налични само на няколко сантиметра. Дори една сесия на аериране може да отвори пътя на тези основни неща да достигнат своята цел и да върнат моравата ви във възходящ вид. Именно това е причината аерирането да е толкова важно.

Кога тревните площи се нуждаят от аериране?

Може да не изглежда, че моравата ви може да се уплътни, но това се случва по-лесно, отколкото си мислите. Превозни средства или малко оборудване, карано по тревните площи, са по-очевидните нарушители, но дори забавленията на открито или игра на двора от деца и домашни любимци могат да оставят цялата или част от моравата ви уплътнена. Ако живеете там, където тежката глинеста почва е норма, вероятно е необходимо ежегодно аериране, за да предпазите моравата си. Почистването и аерирането са две различни задачи, но те често вървят ръка за ръка. Сламата е слой от разлагаща се органична материя, който се образува точно на повърхността на моравата, между почвата и тревата. Когато сламената покривка стане дебела повече от 3 сантиметра, тя работи като уплътняване, за да попречи на потока на въздух, вода и хранителни вещества, от които се нуждаят растенията. Аерирането помага за проникването и намаляването на натрупването на слама или я подготвя за отстраняване. Ако вашата трева изглежда клюмнала и почвата ви е твърда на допир или дъждовната вода се събира нагоре, вместо да бъде абсорбирана, може да имате проблеми с уплътняването. Потвърдете подозренията си с прост “тест с отвертка”. Вземете обикновена отвертка и я забийте на ръка в почвата на моравата. Трябва да се плъзга доста лесно. Ако срещнете съпротива, почвата ви се уплътнява – аерирането може да помогне.

Аериране – кога да аерирате моравата си?

Аериране 2

Аериране – кога е подходящо

Както при повечето по-големи проекти за тревни площи, като например засаждане на тревни семена, най-добре е да заложите на аерирането по време или точно преди момента, в който вашите растения достигнат своя пиков момент за естествен растеж. Аерирането е добро за тревните площи, но може да има и негативно влияние, ако не е направено в правилният момент. Не е добре аерирането при спящите тревни площи. Когато аерирането съвпадне с активен растеж, тревите се възстановяват бързо и запълва зоните, където аераторното оборудване излага почвата. Аерирането е най-лесно за Вас и вашата тревна площ, когато почвата ви е влажна от напояването или валежите предния ден. Прекалено мокрите тревни площи обаче не бива да бъдат аерирани, вместо това изчакайте да изсъхнат и действайте след това.

Аериране – как да аерирате вашите площи?

Оборудването за аериране се предлага в три основни типа, от малки ръчни версии до по-големи машини, подобни на трактори или дърпащи се зад гърба:

 • Аериране – аераторите с шипове просто пробиват дупка надолу в почвата със солиден, подобен на шип зъбец.
 • Аериране – аераторите за нарязване имат въртящи се остриета, които режат или разрязват трева и слама и надолу в почвата. Подобно на аераторите с шипове, аераторите за рязане оставят почвата в земята, но те създават пътища за въздух, вода и хранителни вещества, без да причиняват уплътняване.
 • Аериране – аераторите със сърцевина или тапа, обикновено предпочитани от професионалистите в тревните площи, използват редове от кухи зъбци, които премахват тапи от почва от вашата морава и ги отлагат отгоре, където се разпадат. Размерът на тапите и дупките, които създават, варират по ширина и дълбочина в зависимост от използваната машина.

Аерирането е много подобно на косенето, докато работите напред-назад през вашата поляна. Движете се в различни посоки, за да осигурите оптимално покритие и ползи.

Аериране – примерно регенериращи дейности

Ние от Organic Solutions работим с големи тревни площи и спортни терени. Примерно регенериращите дейности свързани с аериране, които извършваме оптимизират растежа на тревата:

 • Разрохкване и вертикално нарязване – този вид аериране премахва филца от зелените площи и подобрява способността на площта да поема вода, въздух и необходимите вещества. Аерирането помага за по-добро вкореняване, силно пробуждане на растенията и неблагоприятна хранителна среда за болестите.
 • Аериране чрез перфоратор за тревни площи – то подобрява проветряването на почвата като отстранява напластяванията в горната част. Подпомага газообменът, не позволява задържането на влага, подобрява регенерацията и вкореняването.
 • Аериране с аеро-ватор – освобождава наплъстяванията на повърхността, прекъсва сламената покривка и подсява тревата. Подпомага газообмена естественото регенериране и подобрява тревния запас.
 • Дълбоко аериране чрез Верти-дрейн – премахва уплътняванията на почвата причиняваща лош дренаж. Този тип аериране подобрява отстраняването на водата и подобрява физическата структура на стъблото.
 • Аериране с перфоратор на тревни площи – оптимизира тревния запас, затваря отвори с намален растеж в зелените площи. Подобрява гъстотата, устойчивостта и атрактивността на тревната настилка.
 • Дълбоко аериране – обогатява почвата с кислород и подобрява виталността и вкореняването на тревата. Създава интензивен растеж в корените, образува устойчива срещу хлъзгане покривка подходяща за игра дори след дъжд.
  Аериране 3

  Аериране – полезна информация

Какво да правим след аериране?

След като приключите с аерирането на моравата си, оставете почвените тапи или допълнителната почва да изсъхнат там, където паднат. Те ще се разпаднат при дъжд или следващия път, когато косите, добавяйки полезна почва и органична материя към повърхността на моравата ви. Веднага след аерирането е идеалното време наторите моравата си. Семената и хранителните вещества имат пряк контакт с почвата през отворите, създадени благодарение на аерирането, а корените имат свежи пътища за нещата, от които се нуждаят. Като добавите аерирането към годишния си списък със задачи или правите редовни тестове за уплътняване, за да проверите за необходимост от аериране, вие помагате на тревните си площи да достигнат пълният си потенциал за здраве и красота.

Защо аерирането помага на тревните площи?

Аериране – спасението на вашите тревни площи

Кога тревните площи се нуждаят от аериране?

Аериране – кога да аерирате моравата си?

Аериране – как да аерирате вашите площи?

Аериране – примерно регенериращи дейности

Какво да правим след аериране?

 

 • Аериране 1
  Аериране | Разгледайте при нас!