Първата стъпка към отличната грижа за зелената площ е разбирането на плюсовете и минусите на всеки тип трева. Много фактори влияят върху избора ви на тревни видове и тревата, която изберете, ще повлияе на рутинната ви грижа за моравата. Независимо дали нуждите ви от грижа за моравата включват тези на жилищен дом, търговски имот или земеделска земя изборът на райграс е от значение за правилната грижа, която е необходима, за да отгледате тревната площ на мечтите си.

Какво е райграс?

Райграс 1

Райграс – какво представлява

Райграс е наречен вид трева за всеки сезон, произхождаща от Европа и Азия. Райграсът се справя най-добре в държави с мек климат и може да се адаптира към слънчеви или сенчести дворове, което я прави жизнеспособна опция за жилищни и търговски тревни площи.

Видове райграс

Има няколко вида райграс, но трите основни вида, които ще покрием са:

  • Едногодишен – това е сорт трева, който е отличен избор за паша. Може да се използва за пролетни и зимни пасища.
  • Многогодишен – той е с остри, но по-тънки стръкчета. Идеален е за зони с интензивен трафик, тъй като е достатъчно здрав, за да издържи допълнителното тегло, което улеснява грижата за тревата.
  • Италиански – той е най-известен с високото съдържание на фибри, което го прави чудесен за паша. През летните месеци произвежда най-много листа. Освен това ще процъфтява през есента, ако климатичните условия създават влажна среда. Този райграс може да оцелее и през зимния сезон и се категоризира като едногодишна зимна трева. Италианският райграс дава семена през пролетните месеци, но не и през първата година на засяване. Торенето на тревата през хладния сезон трябва да се извърши през май, след което да се приложи отново през септември и отново през октомври.

Варианти за засяване на райграс

Вариантите за озеленяване са два, можете да изберете между засяване на семена райграс или полагане на готово отгледани чимове. Ето как се прави това:

  • Полагане на чимове райграс – реденето на тревни чимове е бърз и ефикасен метод за бързото и качествено изграждане на вашата морава. Минусът е, че те са с по-висока цена от тревните семена. Плюсът е, че получавате напълно отгледан килим от райграс имащ нужда единствено от поддръжка.
  • Засяване на райграс – това е по-бавен и труден процес. Първа стъпка в засяването му е обогатяване и разрохкване на горният слой от почвата. Следва равномерно разпределение на семената райграс, които трябва да бъдат покрити с около сантиметър от почвата. След като сте приключили е хубаво да добавите 3 мм пясък, който да валирате за да бъдат добре обгърнати семената райграс, това ще допринесе тяхното развитие и ще гарантира, че няма да бъдат отмити от първия дъжд.

    Райграс 2

    Затревяване с райграс

Райграс за земеделие

Райграсът не е просто отличен вариант за жилищни и търговски тревни площи – той е жизнеспособен вариант за земеделието. Въпреки че не се вписва във всяка селскостопанска операция, той е отличен избор за фермери, които използват както пашата, така и прибирането на реколтата като метод за печалба.

Различните аграрни ползи на райграсът включват:

  • Райграсът е високодобивен в правилната среда;
  • Той притежава високи хранителни стойности;
  • Този тип трева може да бъде използвана едновременно за земеделски дейности и паша.

Райграсът е висококачествена трева, която дава висококачествени пасища. Повечето райграси са яркозелени с пищни, но фини остриета.

Поливане на вашия райграс

Райграсът изисква много вода, за да расте, но колко вода е необходима? Повечето видове трябва да се поливат няколко пъти седмично, ако има липса на валежи. Новозасадените семена изискват често поливане. Установената трева ще се нуждае от вода два до три пъти седмично, в зависимост от влажността на почвата. От Organic Solutions препоръчваме изграждането на поливна система преди да засадите райграс.

Кога да косите райграса си?

Райграс 3

Райграс – предимства

Първото косене на моравата райграс се осъществява, когато тревните стръкове достигнат между шест и десет сантиметра. Ежеседмичното окосяване е от особено значение през периода за активна поддръжка. При липса на валежи увеличете височината на косене, а при голямо количество влага я намалете.

Какви са плюсовете на райграса?

Райграсът е едно от най-добрите решения за създаване на зелени площи. Ето няколко от основните плюсове ако изберете райграс за Вашата морава:

  • Райграсът подобрява аерацията на почвата и съдържанието на азот, и органични вещества.
  • Той се адаптира лесно към слънце и сянка – може да бъде отглеждан на сенчести места или на постоянно слънчеви територии. Това е основното мупредимство, защото позволява на градинаря да определи какъв тип почва трябва да обработва и му помага да постигне желания резултат. Освен това е важно, че райграсът вирее добре на сянка дори през периоди на суша поради способността му да се адаптира към всякаква околна среда среда.
  • Подходящо време за сеитба на райграс е пролетта и есента, така сами можете да определите времето си без да се съобразявате с много фактори. Разбира се ако искате да сте напълно сигурни, че моравата ви ще изглежда перфектно би било разумно да засеете своя райграс през есента. Така през пролетният сезон ще имате възможност да подсеете площта ако това е необходимо.
  • Друго основно негово предимство е, че лесно задушава плевелите. Райграсът е фантастично растение, което може да инхибира растежа на други растения чрез освобождаването на алелохимикали.
  • Той е лесен за подмяна.

За да изглежда тревната ви площ страхотна през цялата година, важно е да поддържате високи нива на влага през горещите летни месеци това е постижимо с изготвянето на график за поливане. Райграсът не е много устойчив на топлина, така че комбинирането на летни и зимни сортове трева е добра идея. Ако един вид райграс изсъхне по време на сезона на покой, другият може да расте и да запълни пространството.

Защо да изберете райграс от Organic Solutions?

Ние от Organic Solutions сме единствен представител на немската фирма EUROGREEN на българският пазар. Предлагаме райграс сортове третирани с укрепващ растенията биоекстракт. Благодарение на него предлаганият от нас райграс е с повишена издръжливост поради увеличаване в кореновата маса. Биоекстрактът помага на райграса да активира естествените си съпротивителни сили подобно на витамините в организма на човека. За повече информация и съвети може да се  обърнете към консултантите на Organic Solutions. Нашите специалисти са добре обучени да прилагат новостите в обработката на растения. Разполагаме с широка гама семена, торове, уреди и модерни технологии за създаване, обработка и поддръжка на вашите зелени площи.

  • Райграс 1
    Райграс | Разгледайте при нас!

Какво е райграс?

Видове райграс

Варианти за засяване на райграс

Райграс за земеделие

Поливане на вашия райграс

Кога да косите райграса си?

Какви са плюсовете на райграса?

Защо да изберете райграс от Organic Solutions?